2011. március 14., hétfő

4. Cikkelemzés (2011.02.28-03.06.)

Cím: Quantitative analysis of pulmonary emphysema: three-dimensional fractal analysis of single-photon emission computed tomography images obtained with a carbon particle radioaerosol

Válaszoló: Molnár Melinda

Kérdések:

1. Vannak ismert mellékhatásai a Technegas-nak (ultrafine 99m Tc)? Pszeudoallergia?

Nem lép reakcióba a szervezet anyagaival, nem károsítja azt. Hypoxiát okozhat, ami egyidejű oxigén belélegeztetésével kiküszöbölhető.

2. „Also has the advantage of not being cleared from the lung once the particles stick to the alveolar wall and hence is suitable for multiple imaging and SPECT studies.” Miért marad az alveolusfalban? Mennyi ideig? Milyen mechanizmus távolítja el?

A részecskék hidrofób tulajdonságúak, a surfactant rétegben halmozódnak fel, és onnan csak lassan távolítódnak el. Erre vonatkozóan azt találtam, hogy 22 óra alatt is csak 3%-os intenzitáscsökkenés észlelhető. Az eltávolítást feltehetően a makrofágok végzik, illetve a légzés is szerephez juthat.

3. Ezzel a módszerrel el lehet különíteni egymástól biztonsággal a krónikus obstruktív tüdőbetegségeket?

Természetesen nem. A vizsgálatban is szerepelt négy olyan beteg, akiket pusztán a klinikai tünetek és légzésfunkciós paraméterek miatt soroltak a „valószínűleg COPD-vel rendelkező” csoportba, de a mellkas CT nem mutatott náluk emphysemát, így aztán egyéb diganózisok is felmerülhetnek (krónikus bronchitis, asthma stb.). A klinikai gyakorlatban sem egyszerű elkülöníteni a COPD különböző formáit egymástól (nem is mindig különülnek el élesen, az emphysemát gyarkan kíséri krónikus bronchitis). Általában a hörgtágítókra adott reakció alapján vonhatók le következtetések, ugyanis az emphysemások tünetei hörgtágítókra nem enyhülnek olyan kifejezetten.

4. Miért alkalmas a fraktál analízis a Technegas eloszlás meghatározására?

A farktál analízis egy módszer, tulajdonképpen az eszköz, aminek segítségével ebben a cikkben következtetéseket vontak le a Technegas elolszlásából az emphysema súlyosságát illetően. Minél heterogénebb az eloszlás, annál előrehaladottabb az emphysema, míg az egészséges tüdőben a Technegas diffúzan oszlik el.

5. A szövettanon kívül milyen módszerek alkalmasak a centroacinaris, panacinaris, distalis acinaris és irregularis forma elkülönítésére?

Ezek elsősorban patológiai eltérések alapján kialakított kategóriák. A különböző formáknak megvan a jellemző elhelyezkedése, ami képalkotókkal esetleg megfigyelhető. Valamint az emphysemásoknal a légzési elégtelenséget egyrészt a megvastagodott bronchiolusfal merevsége, másrészt az alveolusfalak rugalmasságának elvesztése okozza. Az egyes formáknál ezek a tényezők eltérően jutnak szerephez, ez esetleg a légzésfunkciós paramétereken látszódhat. Ezen kívül az anamnesis is segíthet (a beteg múltja, körülményei, genetikája stb). A centrilobularis (centroacinaris) emphysema leggyakrabban a felső lebenyeket érinti, és jellemző a dohányos anamnesis. A panlobularis (panacinaris) emphysema az alsó lebenyekben jellemző, és gyakran jár együtt alfa1-antitripszin-hiánnyal. A distalis acinaris formára jellemző, hogy az interlobularis spetumok, illetve a pleura melleti területeket érinti, gyakori a bullaképződés.

6. A „Technegas” pontosan minek is a neve?

A Technegas 99mTc-carbon részecskékből álló aeroszol. A pontosabb szerkezetéről ezt a leírást találtam:„Technegas, as produced in a purpose-built apparatus for lung ventilation work, consists of hexagonal flat crystals of Technetium metal cocooned in multiple layers of graphite sheets completely isolating the metal from the external environment. Each particle is from 5-30nm in cross-section and 3nm thick, and is suspended in an argon carrier gas as a consequence of its production.” „They are not strictly metallo-fullerenes because there is more than one layer of graphitic coating and there is currently no evidence of five membered rings in the structure. The 5 to 30 nm central crystal of technetium metal is covered by a thin, but multi-layered graphitic shell. The fact that the carbon shell is layered is known from transmission electron microscopy. The structure of the carbon in the plane of the layers is unclear
(http://jcsmr.anu.edu.au/technegas/home.html#13)

7. Miért nagyobb az emphysemás betegek esetében a fraktáldimenzió?

Bár a légzőfelület csökken az alveolusfalak átszakadásával, a Technegas eloszlásának heterogentiása nő.

8. Mi a „hot spot” a tüdőben?

Ahol nagyobb mennyiségű Technegas halmozódik fel, ezért nagyobb intenzitás mérhető. Hogy ez élettani-kórélettani szempontból mit jelent, nem lehet biztosan tudni, mert az emphyesma kialakulásának mechanizmusa változatos. Egyes területek kitágulnak, mások kieshetnek a légzésből.

9. Mi az a Mann-Whitney U teszt?

Egy nem-paraméteres statisztikai módszer, mely rangokat rendel az egyes értékekhez, és azokat dolgozza fel. Olyankor használják, mikor a t-próba nem alkalmazható. Aki ilyet kérdezett, annak javaslom a Statisztika első éves orvosi tárgyat nagyszerű oktatók tanítják :).

10. Alkalmas lenne ez a módszer terápiára is?

Ez a módszer képalkotásra alkalmas. Egyébként az emphysema egy progresszív betegség, különböző inhalációs készítmények (pl hörgtágítók) korán elkezdve hasznosak lehetnek, de csak lasstíják a betegség előrehaladását, visszafordítani, meggyógyítani nem tudják.

11. A cikk 1998-as, használnak azóta már ilyet tényleg a rutin diagnosztikában, mint ahogy írták?

Nem, mert azért ez a módszer is további tökéletesítésre szorul…

12. Mi az emphysema definíciója? Milyen formái vannak az emphysemának? Hogyan lesz valaki emphysemás?

Az emphysema a krónikus obstruktív tüdőbetegségek családjába tartozik (COPD). A terminális bronchiolusok utáni területeken faldestrukció következtében permanens, abnormális tágulat alakul ki.
Van öröklött és szerzett formája.
1) Az öröklött forma teszi az emphysemások kb. 3-4%-át. Alfa1-antitripszinhiányhoz társul. Ez egy proteázgátló, melynek a működése ha kiesik, a proteolítikus folyamatok felerősödnek, az alveolusfalakat felépítő rugalmas elemek (pl elasztin) megemésztődnek.
2) A szerzett formában is alveolaris szinten megnyilvánuló proteáz-antiproteáz egynesúlyzavarról van szó. Ekkor különzöbő gyulladásos folyamatok miatt élénkül a proteolízis. Oka valamilyen krónikus inhalációs ártalom, pl dohányfüst, mérgező gázok. Ezen kívül számos más, még bizonyításra szoruló, vagy vélhető okot említenek (pl alkohol, adenovírus, C-vitaminhiány, kis születési súly, atopia, gyakori gyermekkori felső légúti infekció, A-vércsoport, IgA-szekréció zavara stb.)
Patológiai eltérések alapján is osztályozható:
1) centroacinaris
2) panlobularis
3) distalis acinaris
4) irregularis

13. Miért fontos a diagnosztizálása? Hogyan kezelendő?

Fontos a mihamarabbi diagnózis, mert minél korábban kezdik meg a kezelést, annál jobb életminőség érhető el. Gyógyítani sajnos nem lehet. A kezelésben sokféle szert használnak, melyek lassítják a progressziót, és csökkentik a felülfertőződés kockázatát.

14. Mennyire pontos ez a módszer? Mármint minden esetben emphysema amit kimutat/mértékét méri (krónikus bronchitis?) ?

A tüdő egyes területeinek a ventilációját mutatja, nem szelektív az emphysemára. A cikkben bemutatott mérésben is részt vettek olyanok is, akiknél nem igazol a mellkas CT emphysemát, csak a tüneteik alapján válogatták be őket.

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük Melindának a nagyszerű és alapos munkát. Sajnos nem állhattam meg, hogy egy mondatot beleírjak. Aki kitalálja melyikről van szó (Melinda nem indulhat) az kap egy túrós rudat (mert reklámozni nem szabad).

    VálaszTörlés