2019. május 2., csütörtök

OTDK előadás eredmények

GÓG ISTVÁN: Kinetikus képalkotás az angiográfiában: klinikai vizsgálat

1. kérdés: A módszer lényege tehát, hogy képek egyesítése történik szórás kiszámolásával? Ez saját módszer?
Válasz: Lényegében ez történik, minden egyes pixel intenzitásváltozásai egy adatsorként írható le, melyek statisztikai szórását, standard deviációját számoljuk ki. Ezek a kiszámolt értékek jelennek meg a kinetikus képen. A módszert témavezetőim szabadalmaztatták, penetráló sugárzásokkal történő képalkotó módszerekhez. Többek között elektronmikroszkópiához szerették volna felhasználni, de a vizsgálatok az angiográfiás képsorokkal kezdődtek el, így a fejlesztés ebbe az irányba indult el.

2. kérdés: Van-e kapcsolat az injektálás, a kontrasztanyag és a képminőség között?
Válasz: Korábbi modell méréseink azt sugallták, hogy a kompaktabb kontrasztanyag bólus kedvező lehet a módszer szempontjából, de az ebbe az irányba történő vizsgálataink nem vezettek használható eredményre.

3. kérdés: Miért hagyományos angiográfiát használtunk? A CT angiográfiában lehetne ezt a módszert alkalmazni?
Válasz: A munkacsoportunkban elindult a CT-s implementáció fejlesztése. A matematikája bonyolultabb a CT-s megoldásnak, de úgy tudom, hogy folyamatban van a módszer ezen irányú használatának vizsgálata.

4. kérdés: A vizuális kiértékelésnél látható, hogy a bélárnyék és a mozgási artefaktumok másként láthatóak a kinetikus képen, mint a DSA képeken. Tudhatták a válaszadók, hogy a két kép közül melyik a kinetikus?
Válasz: Olyan szakértőket vontunk be a kérdőívezéshez, akik nem szerves tagjai a fejlesztőgárdánknak, így számukra ezek a képek "újszerűek" voltak, de úgy gondolom, hogy sok képen a műtermékek miatt rájöhetett a vizsgáló, hogy a két kép közül melyik készült hagyományos technikával és melyik a kinetikus módszerrel. Volt vizsgáló, akit zavartak az újszerű műtermékek, ez fejlesztési szempontból hasznos információ volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése